Учници седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Тијана Јаковљевић и Михајло Марковић из Панчева су били учесници 19. УНЕСКО Кампа у Словенији  у пратњи ментора учитељице Јелене Вукадиновић. Овај КАМП се одржава у малом градићу Пишеце у ОШ „Макса Плетершника“. Нашу земљу су представљали и ученици и њихови ментори из Средњих уметничких школа из Сенте и Крагујевца. Били су ту предсавници хрватских Основних школа из Бује и Тење.

Сви учесници су  имали  ту част да у току пет дана учествују у разноврсним радионицама које су организоване тих дана. Тема овогодишњег Кампа била је „Игра“. Представнице Хрватске Наташа Шнајдер и Тихана  су припремили игре: ћорава бака,  црна краљица 123, школице… Домаћини су, између осталог, приредили екипне сељаче (кмечке) игре, у којима су заједно учествовали ученици, ментори, мештани, гости-домаћи. Било је 24екипе, а прву награду је однела екипа у којој је била наша Тијана Јаковљевић. Играле су се занимљиве игре: пронађи кропир у пласту сена, ходај на штулама, вози другара у колицима и донеси што више воде, закуцај што више ексера у пањ, котрљај велики метални обруч дрвеном палицом, мама кока седи на великом пласту сена и дозова своје пилиће узвикујући „пи-пи“ „ко-ко“пилићима су везане очи и морају на основу гласа да дођу до своје маме коке и да се попуну на пласт сена.  Ученици 1. и 2. разреда Пишечке школе су се играли „Слатке математике“, које је за њих приредила учитељица Јелена Вукадиновић из Панчева. Марица Жовановић и Стефановић Слободан из Уметниче школе из Крагујевца су радили радионицу „Игром до уметничког дела“, а Елена Кокаи и њен ученик Стефан Васић из Уметничке школе из Аде су реализовали радионицу „Дизајнирање аутомобила играчке“.Било је ту и радионица на којима се: шило, фарбало, везло, сликало, ткало, осликавало двориште, правили се путокази, правиле се фотографије, обилазила се домаћинства и играле се давно заборављене дечије игре, правили су се анимирани филмови… Цео догађаје је поред УНЕСКа подржао Завод за школовање Републике Словеније, чија је представница просветна саветница Пика Јожица Грамц активно учествовала у Кампу са својим радионицама. Пика нам је показала како просветни саветници могу да буду добри пријатељи и како подржавају, помажу, прате, размењују искуства, учествују, шире позитивну енергију и тиме  нам је показала и доказала зашто је 2016. године награђена Европском наградом „Учитељ мира“. Одржала је сјајне радионице  како за ученике тако и за наставнике-менторе „Социјално учење“.

Петодневни прогам је почео 22.10.2018. и завршио се 26.10.2018. године свечаном приредбом и доделом награда. Био је ово догађај који је обогатио искуство свих учесника. Хвала директорки ОШ „Макса Плетершника“ Нушки Огорец на позиву и срдачном гостопримсктву.

19. UNESKO KAMP PRIŠECE