У оквиру реализације пројекта „Америчка географија и ја“ (“US Geography and Me“), у четвртак, 15.12.2016. године, нашу школу је посетио дипломатски представник из Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Ник Авила (Nick Avila), у пратњи представника за Културу и медије Душице Миливојевић.

Основна школа „Јован Јовановић Змај“ је од новембра ове године међу девет одабраних школа у Србији које учествују у овом пројекту, једном од многих које спроводи Амбасада САД.
Циљ пројекта је приближавање америчке и српске културе, боље узајамно разумевање и ширење знања и информисаности о америчкој географији. Учесници такмичења, ученици седмог разреда, имају прилику да, поред упознавања са географијом САД, кроз разговор са представником Амбасаде САД побољшају своје знање енглеског језика.
Господин Авила је пре такмичења поздравио све учеснике пројекта и кроз кратку презентацију изнео интересантне историјско-географске податке о Сједињеним Америчким Државама и говорио о свакодневном животу у њима.
Од тридесет ученика седмог разреда који су присуствовали презентацији, шеснаест ученика је учествовало у квиз такмичењу. Квиз је трајао тридесет минута.
Од пет одабраних, најуспешнијих такмичара – Ања Батоћанин, Михајло Манасијевић, Реља Гајић, Лука Вујчић и Лазар Војновић – троје је освојило максималан број поена, што дипломатски представник сматра великим успехом у односу на досадашња такмичења у оваквим пројектима.
Ових пет ученика учествоваће у финалном квизу на енглеском језику, који ће се одржати у периоду март-април 2017. године у Амбасади САД у Београду.
Том приликом биће проглашени победници такмичења уз пригодне награде најуспешнијим такмичарима. Такође, за њих ће бити организован боравак у резиденцији Амбасадора САД у Србији Кајл Ската (Kyle Scott).

Наши ученици су оставили снажан утисак постигнутим успехом на тесту и великим интересовањем за нова сазнања кроз активно учешће у дискусији са господином Авилом. Он је изразио жељу за наставком сарадње са нашом школом и након овог пројекта.