11.новембра био је обележен Дан примирја у 1.светском рату. У Србији је то државни празник. Ево приче о том дану и цвету који га симболизује:
Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.
У знак сећања на тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918. по угледу на друге народе, на реверима наших суграђана ће се истицати значка са стилизованом ендемичном биљком нашег подручја – Наталијином рамондом на ленти Албанске споменице, која симболизује победу у Великом рату.
Након ослобођења јужних крајева Србије од Турске, дворски лекар краља Милана Обреновића, иначе, Панчићев ученик, др Сава Петровић, решио је да испита флору околине Ниша. На Високом камену (данас Радовански камен) изнад Јелашничке клисуре, открио је 1879. године биљку из рода Ramonda, и заједно са Панчићем, описао је као нову у својој књизи „Флора околине Ниша“, а у част краљице Наталије Обреновић (супруге краља Милана), назвао је Ramonda nathaliae. Ramonda nathaliae (цвет феникс) је веома лепа биљка и прави је украс кречњачких стена, нарочито када цвета, у периоду од априла до јуна. Висока је свега око 10 центиметара. Ramonda nathaliae је ендемит централног дела Балканског полуострва. У Србији се јавља на Сувој планини, Јелашничкој и Сићевачкој клисури, као и на Шар планини.