У среду, 14. децембра, ученици осмог разреда наше школе присуствовали су предавању под називом „Заштита деце у области високо-технолошког криминала“, које је одржано у дворани „Аполо“.
Предавање је организовао Дом омладине Панчево у сарадњи са Хуманитарном организацијом “Светионик“ и Фондацијом Тијане Јурић, чији је оснивач Игор Јурић, отац девојчице, трагично настрадале 2014. године. Фондација је основана са задатком да превентивним деловањем и едукацијама побољша безбедност деце и сачува успомену на Тијанин трагично угашен живот.
Од оснивања, фондација је покренула неколико едукативних пројеката који се спроводе током целе школске године, широм Србије:
• „Тијана клик“ – едукација ученика основних школа, родитеља и просветних радника о безбедној употреби интернета
• „Стоп трговини људима“ – едукација ученика средњих школа о свим видовима трговине људима
• Трибина о безбедности деце – о педофилији, трговини људима, злоупотреби интернета и сектама
• „Насиље нема оправдање“ – представа аутора Зијаха Соколовића за ученика основних школа
• Курс самоодбране за жене и децу
Предавање одржано у „Аполу“ део је пројекта „Тијана клик“. Пројекат „Тијана клик“ представља едукацију о безбедној употреби интернета и примени практичних механизама заштите на интернету, а намењен је ученицима виших разреда основне школе, њиховим родитељима и наставницима. Родитељи и просветни радници едукују се како да препознају штетан, како недозвољени садржај, и како да прате понашање деце на интернету.
Велика пажња посвећује се једној од најопаснијих злоупотреба – „онлајн завођењу“ односно педофилији, замкама које педофили праве, лажном представљању, злоупотреби личних података на интернету, злоупотреби фотографија на друштвеним мрежама, врбовању у секте.