Почео је нови низ радионица у Змајевој школи. Зове се ,,Како се пише?“. Писаћемо песме, романе, бајке, новинске текстове, филмска сценарија, блогове, рекламе. Откриваћемо мистерије списатељског посла из различитих перспектива.

Прва гошћа била је песникиња Драгана Младеновић. Играли смо се поезијом, причали о лудизму и лудилу :-) тумачили песме Васка Попе и Војислава Деспотова, упознавали се са дадаизмом, писали о игри жмурке и жмуркали о игри писања.

Следећа гошћа наше школе у оквиру серијала радионица ,,Како се пише?“ била је Владислава Војновић. Са добитницом овогодишње награде Политикиног Забавника писали смо азбучну причу, разматрали да ли ж више личи на жабу када се напише ћирилицом или латиницом, дискутовали о правим и пренесеним значењима мотива у Страви у Улици брестова. Разговарали смо о томе како изгледа добар почетак за састав, како се испод туша долази до идеја, шта се крије у књигама које нису за наш узраст. Ако Буде Великих Генијалних Дела, Ђаци Енергично Желе Захвалност Исказати Јој :-)

У четвртак, 20. априла одржали смо трећи сусрет у оквиру серијала ,,Како се пише?“. Тема радионице била је ,,Како се пише новински текст?“. Гошћа ученика Змајеве школе била је Ивана Марјанов Предић, уредница портала PanPress и некадашња новинарка листа ,,Панчевац“ и портала 013info. Полазници радионице сазнали су како се пише вест, како новине могу да измене стварност и када им не треба веровати, на који начин се долази до доброг наслова, шта су димне завесе, шта поверљиви извори, а шта демантији. А онда – нећете веровати шта се догодило! :-)

#kakosepiše