PANČEVO, 16. decembar 2016. (TV Pančevo) – U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u okviru škole nastavnik likovnog Predrag Bačkonja organizuje „zmajoskop“ za učenike škole.
Svakog drugog petka od 16 do 18 časova učenici mogu da uživaju u filmovima koje oni odaberu da gledaju.ShareThis
Dok učenici jedu kokice i čokoladice, na interaktivnoj tabli u jednoj od učionica Zmajeve škole prikazuju se filmovi koje su đaci odabrali.
Nastavnik likovnog Predrag Bačkonja kaže da je sve počelo marta 2015. godine kada je on odlučio, kako kaže, „da ponovo radi bioskop“.
– Naziv „Zmajoskop“ su dali đaci. Išla je anketa među đacima i ovo nam se učinilo najinteresantnijim i mislim da to najbolje opisuje ono što mi radimo ovde.
Krenuli smo tako što sam ja oostavljao na papirima želje sa filmovima koje bi gledali, a đaci su birali a kasnije smo malo izmenili taj načim iranja filmova – rekao je Predrag Bačkonja.

Bioskop radi svakog drugog petka od 16 do 18 časova.
– Prošle godine smo išli od pet popodne onda kada oni idu pre podne u školu. Mislili smo da to bude jednom mesečno, međutim pošto je interesovanje bilo veliko odlučili smo da to bude svakog drugog petka.
Malo smo i pomerili vreme, ranije je to bilo od pet, a sada je sat vremena ranije.
Ova zamisao je pokrenula neke đake da naprave stranicu na youtube kanalu, a za radove koje su radili na časovima likovnog bili su nagrađeni.
– Uspeli smo da dobijemo i drugu nagradu za film na Budi frestivalu. Mislim da ovo pozitivno utiče na decu i verujem da ćemo doći i do toga da diskutujemo o fulmovima.
Na filmskoj večeri u školi bude i do pedesetoro dece, ali nekad zbog obaveza oko učenja izostanu, pa se taj broj svede na 20. Uglavnom im se sviđaju svi filmovi.

Ideja nastavnika likovnog je da kada bude zavrseno renoviranje stare fiskulturne sale, bioskop bude prebačen tamo, pa će u filmovima moći da uživa veći broj đaka.