Projekat „Svi smo isto različiti“, koji organizuje tim mladih psihologa, pod krovom Udruženja za socijalni, emocionalni, mentalni razvoj i edukaciju mladih – iTeentity, jedan je od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2018. godinu, u okviru programa Superste, čiji su organizatori Erste banka i Trag fondacija.

Upravo ovaj projekat realizovan je u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i u još četiri škole u Beogradu, Pančevu i Ljigu. Predavači psiholozi i studenti psihologije, u ovoj školi održali su 24 radionice u dva odeljenja sedmog i osmog razreda. Razgovaralo se o porodici, prijateljima, emocijama, društvenim mrežama, motivaciji, mentalnom zdravlju, učenju donošenja ciljeva i odluka, osnaživanju. Predavači su naišli na saradnju, na odziv, na izražavanje mišljenja od strane učenika. Postignute su diskusije, debate, novi uvidi u svet u njima i svet oko njih.

Slobodno možemo reći da smo potvrdili početnu pretpostavku – naši mladi adolescenti nisu nezainteresovani, apatični i buntovni. Oni mnogo toga znaju i žele da kažu. Oni su spremni da saslušaju i nauče. Samo je važno da imaju kome da kažu i koga da slušaju.

Divna tri meseca u ovoj školi potvrđuju autentične poruke i video snimci naših učenika i naših predavača. Dobili smo pohvale, sugestije, predloge za nove teme! Hvala! Nadamo se i nekoj novoj saradnji i učenju o životu!

Posebno se zahvaljujemo direktoru Vladimiru Markoviću, zatim pedagoškinji Vesni Batalo, psihološkinji Maji Marošan, kao i razrednim starešinama koji su nam dobrovoljno ustupali svoje časove za radionice. Bez vas ne bismo sve ovo uspeli. Hvala na saradnji!

Svi smo isto različiti,

Tim iTeentity