У четвртак 4. октобра  2018. године ученици другог разреда су имали ту част да учествују у радионици „Било је то на овом месту“  коју је за њих осмислила, припремила, организовала и реализовала Гроздана Миленков етнолог конзерватор запослена у Заводу за заштиту споменика културе у Панчеву. Уводну реч је дала ВД директора Јасмина Вујовић. Ова радионица је део манифестације Дани европске културне баштине, која ове године носи назив „Европска година културног наслеђа“ и облелжава се у многим градовима Европе у исот време.

Наши ученици су у току ове радионице обишли знаменитости које се налазе у центру града и од Гроздане су на лицу места научили:

  • шта је посао запослених у Заводу за заштиту споменика,
  • када је, како и зашто је настао круг у Градском парку,
  • шта је на том простору некада давно било;
  • када је сазидана зграда Градског музеја;
  • шта је она некада била;
  • чему је служио метални стуб у парку, прангија (њена сврха је била да пуцњем обавести мештане о важним догађајима, најчешће је најављивала укрцавање пароброда и трговачких бродова у луку, као и долазак званичника у град);
  • шта је било смештено у Сокачету;
  • шта је Корзо…

Након обиласка уског центра нашег града  „старог језгра“ ученици су се вратили у школу где је реализована ликовна радионица. Добили су задатак да нацртају неку од знаметнитости нашег града, коју су видели и која им се највише свидела. Те радове водитељка Гроздана је прикупила и послаће их деци других европских земаља, које истог дана уче о културном наслеђу својих градова. Сви ученици су добили поклон флајер за успомену на овај дан, многи су добили балоне, а само они активни и изузетно заинтересовани су добили мапу на којој је убележено све оно што су овог дана видели, чули и још додатних информација о „Непокретном споменичком наслеђу Панчева“.

Ово је почетак добре сарадње са Заводом за заштиту споменика града Панечева, који ће се сигурно наставити.

Велико хвала Гроздани Миленков на труду, раду, позитивној енергији и доброј вољи колју је уложила да наше ученике едукује о клутурном наслеђу нашег града на овако леп и занимљив начин.