Обележавање  Дана Ресавске пећине 25.4.2024. није било изводљиво јер је било хладно и кишовито време. Ипак тога дана наши трећаци су са својим учитељицама Горицом Булајић, Тамаром Киш, Тијаном Врбат и Јеленом Вукадиновић отпочели истраживање и прикупљање података о Ресавској пећини. Како би надоградили знања стечена из природе и друштва, везана за природна копнена и водена станишта. Сазнали су путем интернета разне занимљиве информације које су пожалили да провере у самој Ресавској пећини те су се чим се разведрило 26.4.2024. упутили на едукативни излет са својим учитељицама. Едукативни излет је имао за циљ да обележи Дан Ресавске пећине са даном закашњења. Поред обележавања овог дана који је подразумевао обилазак и разгледање пећине, наши трећаци су проверили са водичима прикупљене информације. На тај начин много су научили о Ресавској пећини захваљујући часовима дигиталног света, који су им омогућили брзо, лако, безбедно и ефикасни претраживање интернета  и прикупљање података док су били у школи. Водичи су били очарани чињеницом да наши трећаци толико много знају и својим причом су употпунили њихова већ постојећа знања. Трећаци су били очарани лепотом Ресавске пећине. Закључивши да је много лепша уживо. Били су помало и разочарани,јер нису видели гомилу слепих мишева како им је интернет истраживање обећало.
Током истраживања географског положаја пећине наишли су на интересантна места која су уврстили за обилазак саставивши их на листу жеља. При чему је одлучено да се посете парк природе Водопад Велики Бук, Парк минијатура и манастир Манасија. Водопад Велики Бук је својим нестварним изгледом очарао наше трећаке. Увидели су које биљке живе поред воде и у њој, поновивши тако знања из природе и друштва везана за природна водена станишта. Понављала су се током путовања и знања везана за привредна станишта – шуме, ливаде, пашњаци… јер су пролазећи поред њих могли да уоче све оно што у уџбеницима пуше. Манастир Манасија је нашим ученици зачео српска историјска знања. А на лицу места су утврђивали (понављали) стечена знања везана материјалне историјски изворе. Посетом Парка минијатура могли су да виде, препознају макету Манастира Манасија, као и многе друге макете манастира и цркава. У овом парку одржано им је предавање о настанку парка, начину израде макета…и на крају је одржан квиз који не нагрдио десет наших најбољих и најактивнијих чланова.
Током путовања аутобусом наши трећаци су испуњавали време певањем научених песама из музичке културе. Обрађена је и говорна вежба „Ми смо путници“ која је имала за циљ да ученици понове правила понашања у аутобусу и да утврде знања из саобраћаја, док правилно, јасно, гласно и изражајно говоре.
Из математике су увежбавали лекцију мњења времена. Па су прорачунавали трајање путовања у сатима, минутима …
Био је ово један од најбољих у најсаджајих едукативни излет који ће наши трећаци памтити не само по добром и лепом проводу већ и по мноштву функционалних знања стечених у једном дану.