У оквиру обележавања Светске недеље зелена градње, 22.9.2015., у нашој школи одржано је интересантно предавање о „зеленим школама“. Чланови борда директора Савета зелене градње у Србији упознали су директоре панчевачких школа о предностима и уштедама које се могу постићи ако се примењују савремени принципи градње.
Уколико се неки објекат пројектује, а затим и гради по систему зелене градње, уштеде могу бити велике. Тако, на пример, уштеде воде могу бити до 40 одсто, енергије од 20 до 50 одсто, смањује се емисија угљен-диоксида и до 35 одсто.
– Сви зелени материјали постоје, можда недостају неки стандарди за неке веће објекте код нас, али зато постоје препоруке и стандарди из других земаља који могу лако да се имплементирају, а у складу су са домаћом регулативом. Ми, као земља, још увек немамо праву стимулацију да се гради зелено. Енергија је још увек релативно јефтина, тако да, са неким повећањем у наредном периоду, прави бенефити зелене градње доћи ће до изражаја, казао је Раде Бучевац.
Како би се подигла свест о важности зелене градње, пре три године, у склопу обележавања Светске недеље зелене градње обележава се и Међународни дан зелених школа.
– Ова презентација има за циљ да професорима и директрима школа на основу примера из праксе да идеје како може да се утиче на побољшања, са ограниченим ресурсима које имамо, објеката који су у функцији. Са друге стране, пошто су школе расадници знања, основни циљ јесте едукација и формирање свести, да их усмеримо у правцу да код деце, формирањем тимова и радионицама освесте и образују их да би на други начин размишљали у будућности, рекла је Мирјана Васић, председница Савета зелене градње Србије.
Ученици млађих разреда су учествовали на ликовном конкурсу „Моја зелена кућа“ и као резултат њихове инспирације настали су јако занимљиви радови које можете погледати на фотографијама.