Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” bila je domaćin ovogodišnjeg Meseca matematike. Manifestaciju je otvorila većnica za obrazovanje Tanja Božić, a gost je bio uvaženi profesor matematike i filozofije Krištof Fenjesi iz Mađarske. Cilj manifestacije je približavnje matematike deci.

Mišljenje učenika je podeljeno koliko i da li je teška matematike. Nekim mališanima je to deo rutine, dok je drugim đacima ona bauk.

Pančevo i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ imali su tu čast da ove godine budu domaćini Meseca matematike. Magistar Tatjana Božić, većnica zadužena za obrazovanje otvorila je ovu manifestaciju.

-Deco, poštovane kolege, uvaženi gosti, pozdravljam vas u ime grada Pančeva, gradonačelnikovo ime i svoje lično. Drago mi je što je jedna ovakva manifestacija dobila tradicionalni karakter u našem Gradu. Posebno je zadovoljstvo što je sa nama profesor Krištof Fenjesi, koji je odvojio svoje vreme da nam prenese iskustva u učenju matematike, učenju kroz umetnost i igru. Nadam se da će i on preneti naša iskustva i možda uvrstiti u svoj interedisciplinarni pristup učenju matematici – kazala je većnica.

Profesor Krištof Fenjesi, profesor filozofije i matematike iz Mađarske bio je gost manifestacije i održavo predavanje nastavnicima i učenicima na kome je pokušao da objasni vezu matematike i umetnosti.

– Mnogo je dece koja se plaše matematike, a kroz radionice vide da to i nije tako strašno i tako zavole ovaj predmet. Kada sam ja išao u školu imao sam sličan problem, ali nakon nekoliko godina kada sam odrastao, shvatio sam da i nije tako strašna. Uvideo sam da postoje i drugi načini da se ona nauči i da se približi deci – objasnio je prof. Fenjesi.

Direktor škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Vladimir Marković ponosan je što su baš oni bili domaćini Meseca matematike i posebno je zahvalio profesoru Fenjesiu što je došao u Pančevo.

-Nama je ukazana velika čast što smo ove godine mogli da ugostimo značajnog filozofa koji je tražen u svetu i nije lako doći do njega. Organizacija celokupne manifestacije trajala je dugo – rekao je Marković.

Ispred škole su bile organizovane i radionice sa ciljem da se deci približi matematika i kako bi je zavoleli. Ognjen Petrov, učenik osmog razreda ove škole jedini od pančevačkih đaka je koji se plasirao na Matematičku olimpijadu.

Preuzeto od TV Pančeva