„КЊИГЕ КЊИГЕ, БРАЋО МОЈА, А НЕ ЗВОНА И ПРАПОРЦИ!

Александар Поповић „Судбина једног Чарлија”
„Међу књишким мачорима, он је мачор и по!“ Окружење у ком се Чарли из романа Александра Поповића родио такво је да га сваки мачор само може пожелети: месара у којој је његова мама, вешта жута мачка, била запослена! Чарлијева мама, истина, није желела да њен син постане ноћни чувар у месари. Знала је да су мачори најсрећнији кад скитају. „Уписаћу те у морнаре са златним дугмадима”, размишљала је жута мачка и пре Чарлијевог рођења…Осим ове књиге од истог аутора прочитајте: „Како се воли Весна”

Градимир Стојковић (романи)
 Хајдук у Београду (1985)
 Хајдук против ветрењача (1989)
 Хајдук са друге стране (1991)
 Хајдук на Дунаву (1998)
 Хајдук чува домовину (2000)
 Хајдук остаје Хајдук (2001)
 Хајдук у четири слике (2002)
 Хајдук из Београда (2003)
 Хајдук по Хималаји (2005)

Градимир Стојковић „Хајдук из Београда”
После завршетка школске године Глигоријеви мама и тата су одлучили да га воде у своје родно село на распуст. Глигорије у почетку није желео да иде, али су га мама Вера и тата Кузман наговорили. Када су отишли, већ је првог дана упознао нове другаре. Највише се дружио са Хималајом. Играо се са баком сваки дан. Бака је засмејавала Хималају и њега. Упознао је и Владу Индијанца. Он је са Владом Индијанцем и Хималајом пролазио кроз разне авантуре. Хималаја га је упознао са Аном у коју се и заљубио. Видео је да у селу нису деца као и у граду. У селу је први пут јео лубенице са Хималајом и свидео му се укус. Како се распуст ближио крају, Глигорије је све био тужнији, јер му се допао живот на селу. По завршетку распуста Глигорије се вратио у град, али је обећао мами и тати да ће и следеће године ићи у село на распуст.

Градимир Стојковић „Хајдук на Дунаву”
Шта је тема романа? Можда незаборавно летовање тројице пријатеља у Лепенском виру? Или важност пријатељства за цели живот? Или стара и истинита изрека: од детињства па до гроба најлепше је ђачко доба? Не знам. Све то и више од тога. Или свако може себи рећи шта је за њега тема романа. Градимир Стојковић је све то успео да прикаже у овом роману. Вероватно му је то и био циљ. Да истакне значај правог пријатељства, али и да свакодневни живот својих читалаца употпуни узбуђењем које само читање овако добрих књига може пружити.

Градимир Стојковић „Све моје глупости”
Тема овог романа је одрастање једне девојчице. Могла је да буде и без имена, јер се у њеним доживљајима и авантурама могу пронаћи све девојчице њеног узраста. Али само да знате, није ово књига само за девојчице. Градимир Стојковић је писац који није заборавио како се одраста, својим романима буди успомене на драгоцене глупости које смо правили у детињству, глупости које нам помажу да лакше преживимо у свету одраслих.
Милован Витезовић „Шешир професора Косте Вујића”
Лик професора Косте вујића један је од најведријих ликова српске књижевности зато не пропустите прилику да га упознате.Овај роман је био један од оних који не дозвољавају читаоцу да се извуче, а да се не насмеје. У овом роману се заиста ужива уз смех до суза. На свакој страни вас чека нешто ново, нека нова авантура веселих, паметних ђака. (Препоручујемо вам и ова Витезовићева дела: „Лајање на звезде”, „Чарапе кнеза Петра”, „Принц Растко”, „Кад је невен био сунце”

Френсис Хоџсон Бернет „Тајна напуштеног врта”
Овај чаробни роман говори о девојчици Мери Ленокс. Уствари, можда је тачније рећи да је ова књига везана за муке одрастања. То је највећа вредност ове књиге. Нисам сигурна да се икоме оваква девојчица као што је Мери Ленокс може допасти. Некако је размажена и себична, помало и пргава. Мада, кад се узме у обзир њен живот… Наиме, живела је у Индији до девете године.Родитељи нису имали времена за њу, а нада да ће се нешто променити нестала је када је колера угасила њихове животе. Тада се и њен живот мења из корена… Принуђена је да живи код стрица Арчибалда у Великој Британији…

Харијета Бичер Стоу „Чича Томина колиба”
Главни лик овог романа је црнац, његов живот је заправо живот многих људи црне боје коже, посебно у његово време. Вероватно ти је познато да су у Америци људи боје чоколаде били робови. Мукотрпно бивствовање на овом свету, али и истрајна борба за боље сутра своје деце обележили су њихове животе.
Износећи своје мишљење о ропству у Америци списатељица овог романа није очекивала да ће њено дело имати утицај на предстојећи грађански рат. Такву снагу овај роман оставља својим слободарским мислима. Чича Тома: „Моја душа не припада вама. Њу нисте купили и њу не можете купити”.Овај роман се памти по мудрим мислима као што је ова:„Они који не могу владати сами собом, не могу владати ни другима”.

Радјард Киплинг „Књига о џунгли”
Готово да нема детета које не зна причу о Моглију који одраста са животињама из џунгле, али је већина, нажалост, само упозната са филмом. И не схватају колика је лепота садржана у овим причама, а њихов садржај не може ни један филм. Петнаест прича одишу дубином и упознају читаоце са Индијом оног доба.

Вилијам Саројан „Тата ти си луд”
Разговори између радозналог сина и маштовитог оца веома су занимљиви, теме су им различите, што вам је досад сигурно јасно. Међутим, они често у себи крију и поруке које ће вас натерати да се замислите. Обратите пажњу! Отац на једном месту каже: „Прилике су ретко кад повољне, па је боље да одмах почнеш учити како да живиш у тешким приликама”.
Вилијам Саројан, амерички писац јерменског порекла писац je сјајних романа и прича. Препоручујемо вам његова дела: „Зовем се Арам” , „Мама и ја”, и „Лето лепог белца”

Ален Фурије „Велики Мон”
Сентиментално-биографска љубавна прича обавијена велом тајне, пуна симболике и нове осећајности. Радња романа поциње у малом месту Сент Агата, где у локалну сколу, једног дана, долази нови ђак, Огистен Мон. Висок растом, ћутљив али увек спреман за акцију и авантуру. Убрзо ће га у школи прозвати Велики Мон, а учитељев усамљени и болешљиви син Франсоа Серел, приповедач у роману, добиће у њему другара из снова.

Карл Мај „Винету ”
Након смрти Винетуовог оца Инчу-чуне (и његове сестре Нчо-чи) Винету постаје поглавица индијанског племена Апача. Посредством ове књиге Винету је, иако фиктиван лик, постао најпознатији припадник племена Апача. Винету јаше коња по имену Илчи (вјетар), а има познату двоцевку оковану сребром. У посљедњој књизи трилогије Винету, Винетуа убија бандит Сантер који је убио и његовог оца и сестру. Роман Карла Маја Винету симболизира, на неки начин, романтичну жељу једноставнијег живота и ближе везе са природом.
Лујза Фиџју „Харијета ухода ”
Харијета је једанаестогодишња девојчица из Њујорка, дете из имућне породице. Харијета се разликује од својих вршњака како својим изгледом (чупава, неуредна коса и немарна одећа) тако и својим духом изопштеника. Она жели да постане шпијун кад порасте, и зато пажљиво посматра људе око себе, неке од њих прати и прислушкује, води дневник у ком износи своја запажања и размишљања. Искреност у Харијетином дневнику окренуће се против ње када се другови из разреда докопају свеске и постану њени непријатељи а она жртва разрачунавања какав се, само деценију пре објавио у роману „ Господар мува ” , Вилијама Голдинга.
Уз подршку дадиље Голи, свога ментора, повереника и саветодавца, Харијета се заправо припрема за занимање писца, живо посматра људе око себе, другове из разреда, суседе, и у своје црне свеске записује мисли и утиске…

Ефраим Кишон „Код куће је најгоре”
Кишон је прави заговорник идеје да ситнице чине живот. У овој књизи и јесте писао о свакодневним догађањима у породици. Свако ко прочита ову књигу смеје се до суза јер није тешко препознати себе у Кишоновим ликовима. Духовито и подругљиво описује неке људске поступке и мане. Зато ово и јесте сатирична приповетка.
У неким од ових приповедака бави се односима између родитеља и деце, мужа и жене, али и односима чланова породице са особама из окружења.

Ернест Хемингвеј „Приче о Нику”
Ових дванаест приповедака настале су почетком прошлог века и спадају међу прве радове славног Ернеста Хемингвеја.
у Никовом лику Хемингвеј представио свој животни пут којим је одлучио да корача храбро, неустрашиво се борећи са свиме што се нађе пред њим.

Данијел Кејз „Цвијеће за Алгернона”
Чарли Гордин, ментално заостао момак ради као чистач у пекари, једнога дана бива ишчупан из свог живота и трансформисан (научним експериментом) у генија. Постаје интелектуално супериорнији од својих „твораца“ на свим пољима. Недуго потом, експеримент пропада и Чарли је враћен у своје претходно стање. Овај СФ роман на свој начин представља студију о људским односима, фрустрацијама, жељама. Натераће вас да размислите о саосјећајности.

Џон Роналд Руел Толкин „Хобит”
Хобит је роман Џ. Р. Р. Толкина који претходи роману „Господар прстенова“. ″Хобит″ је један у низу Толкинових романа о историји замишљеног света званог Арда, највише једног његовог континента, Средње земље. Велика популарност и утицај ових дела устоличили су Толкина као оца жанра модерне високе фантастике.

Игор Коларов „Аги и Ема”
Аги је усамљен деветогодишњак чији родитељи никад немају времена за њега.
се често сели, тако да Аги не успева да стекне пријатеље и научи како да се опходи према људима. Међутим, то ће се променити. После једне селидбе у нови крај, Аги упознаје Ему, која живи у суседној, оронулој кући. Ема је ведра и радознала старица која Агију прилази отвореног срца и даје му оно што му је у том тренутку најпотребније – потпуно пријатељство.
На креативан и суптилан начин она извлачи Агија из света самоће, у који је он готово насилно гурнут. Одрасли их не примећују, грде их или им се подсмевају, али њих двоје стрпљиво и разиграно живе онај живот у коме је човек важнији од правила и система.

Урош Петровић „Пети лептир”
Напета, узбудљива и непредвидива прича о наглом одрастању дечака из београдског сиротишта, који открива да није повезан само са тајанственим људима и њиховим духовима, већ и са чудесним, провидним лептирима. Написан у најбољем маниру мистичне фантастике, овај роман је по својим особинама јединствен у српској књижевности за децу и младе.

Урош Петровић „Загонетне приче”
Ко воли приче, уживаће у њима, али свака поставља не баш лак задатак – решавање логичке загонетке везане за догађаје из необичног траперског насеља. Неретко ће бити потребна и помоћ старијих, јер ова књига, најблаже речено, не потцењује децу…

Зорица Кубуровић „Лек од бресквиног листа”
Ово је књига вечите врсте какве се појављују у свим добима, свим књижевним епохама и свим културама, а приче су уз то толико личне да се могу сматрати и дневником једне јединствене, саме и изузетне личности. У њима куће говоре, капи сунца силазе у дланове девојчица, рађају се ласте, гусенице-лептири демонстрирају своје чудесне метаморфозе, лутке живе, вукови тумаче своју агресивност, а људи своју сујету, док киша шуми у сетном дијалогу с нашим сећањем.

Љубивоје Ршумовић „Ујдурме и зврчке из античке Грчке”
Ово је најлепша књига за све љубитеље мудрих прича и лепршавих речи.
Ако сте још мали и чули сте за Тритона, Орфеја или Сфингу али не знате ко су они и због чега су важни, придружите се ујдурмама и зврчкама које праве славни грчки јунаци и богови.

Светлана Велмар Јанковић „Књига за Марка”
Замишљена и писана као поклон свим дечацима и девојчицама ако воле да читају, ова књига приповеда о детињствима српских владара. Сва деца, која су јунаци ових прича, стварно су постојала. Живела су у оним временима у којима се није знало ни за аутомобиле, ни за авионе, чак ни за електрично осветљење. Живела су та деца давно и другачије а ипак се, видећете, нису много разликовала од данашње деце.

Светлана Велмар Јанковић „Дорћол”
Андрићева награда за књигу прича.
Јединствено путовање улицама Дорћола названим по знаменитим историјским личностима.
Шта је заједничко ликовима устаника, задружбинара, трговаца, песника, преводилаца, па и грчких националних хероја, који нас посећују на страницама књиге прича Дорћол? Ко су и какви су били Господар Јован и Господар Јеврем, Сима Терџуман и Узун Мирко, Васа Чарапић и војвода Добрача, Змај од Ноћаја и Рига од Фере, Капетан Миша и Змај Јова?

Чарлс Дикенс „Оливер Твист”
Тежак рад и глад неподношљиви су и одраслом човеку, а сироче Оливер Твист трпело је те недаће од самог рођења. Он жели нешто више од живота, али када побегне у Лондон да тражи своју срећу, његов положај постаје још гори – упада у друштво лопова и криминалаца. Оливер мора да се потруди да пронађе своје право место у свету, а да не изневери себе.

Мато Ловрак „Воз у снегу”
Динамична прича за децу пуна авантура, коју је Ловрак као млади учитељ написао инспирисан стварним догађајима. Главни ликови ове узбудљиве приче, чији је оригиналан назив Влак у снијегу, су три ђака четвртака: Љубан, Драга и Перо. Њихов уобичајени живот на селу прекида одлазак возом на излет у град са учитељем. У граду се сусрећу са многим занимљивостима, а авантура долази до усијања када ученици схватају да игром случаја морају сами да се врате у село. Уживајте читајући о њиховим згодама и незгодама и сазнајте зашто су другарство и слога неопходни за превазилажење тешких ситуација.

Луси Мод Монтгомери „Ен из Грин Гејблса”
Интересантна прича о црвенокосој, пегавој девојчици, крупних зелених очију, која својом маштом и раскошним духом успева да обогати тежак живот. Игром судбине Ен долази у Ејвонли, под старатељство Мариле и Метјуа Катберта. Иако су планирали да усвоје дечака, Ен их осваја искреношћу и маштовитошћу, и одлучују да је задрже на имању Грин Гејблс. Ту почиње нови живот за Ен, пун непредвидивих ситуација, авантура, згода и незгода. Дружећи се са црнокосом Дајаном Бери, Ен упознаје свет другарства, а приврженост и захвалност коју показује према старој Марили у тешкој ситуацији, оставиће вас без даха.

Никола Тесла „Младост и први изуми”
МЛАДОСТ И ПРВИ ИЗУМИ НИКОЛА ТЕСЛА
Никола Тесла је, 1919. године, за амерички часопис Елецтрицал Еxпериментер, описао свој живот и научни рад у низу чланака под насловом Моји изуми. Имао је тада преко шездесет година, а поживеће још четврт века. Подоста речи у том његовом погледу ниж живот посветио је детињству које је наваљивао будућег изумитеља, али и родитељима и породици, као и земљи својих предака. Многима је у Америци, по свој прилици, Теслина прича наличила на бајку, јер је приповедао о некој далекој, неодредјеној земљи и неким помало нестварним људима, какав је био и тај научнички особењак и усамљеник. Из Теслиних сећања, за младога читаоца, издвојен је, склопљен и приредјен део приче о дечаку и момку Николи, пре него што се, преко велике воде, отиснуо у предалеки и неизвесни свет, и постао име које светли и данас.

Џек Лондон „Бели очњак”
Пола вук, а пола пас, Бели Очњак родио се у суровој дивљини севера, застрашујућем свету у којем је непрестано присиљен да се бори за опстанак. Након многих година тешкоћа, коначно упознаје човека који му пружа прилику за бољи живот. Да ли ће Бели Очњак успети да заборави своје навике стечене у дивљини уз помоћ људске топлине и пријатељства?

Џонатан Свифт „Гуливерова путовањаели”
Прића нас упознаје с поморцем Гулливером који се налази у необичној и несвакидашњој ситуацији. Гулливер је доживео бродолом и спасио се тако да је некако допливао до чудноватог отока, на којем је дожиовео многе пустоловине Кроз причу о Гулливеру и његовим пустоловинама писац је описао живот у то време дао своју критику целокупног енглеског друштва у 17. веку.

Стеван Раичковић „Велико двориште”
„Један ведрији део мог потуцања, са неким сенкама рата, моје детињство, описано је, донекле, у причама из Великог дворишта…Једне зиме, када сам осетио да сам већ увелико загазио у живот, као у дубоки снег, покушао сам у Малим бајкама поново да размишљам и осећам као дете.” Стеван Раичковић

Марк Твен „Краљевић и просјак”
У Енглеској у доба Тјудора, један мали одрпанац лута улицама и проси. Пролази поред златне капије Вестминстерске палате и тамо, игром случаја, упознаје краљевића. То је тренутак који ће обојици заувек изменити животе…

ЗА МАЛО СТАРИЈЕ
Данил Хармс „Апсурдне приче”
„Занима ме само бесмислица, само оно што буквално нема никаквог смисла. Занима ме искључиво ружна страна живота. Херојство, патос, неустрашивост, чојство, хигијена,морал, патетика и хазард – мрски су ми и као речи и као осећања. Али потпуно разумем и уважавам: занос и усхићење, надахнуће и очај, страст и уздржаност, распусност и чедност, тугу и несрећу, радост и смех.“ Данил Хармс, 31.октобра 1937

Гроздана Олујић „Гласам за љубав”
Роман „Гласам за љубав“ тематизује одрастање Слободана Галца и његове девојке Рашиде у провинцијском градићу Каранову. Искреност њихових осећања Гроздана Олујић продубљује школским и породичним проблемима стварајући комплексну слику међуљудских односа и необичних људских судбина.

Нил Гејмен „Коралина”
Овог аутора препоручујем онима који воле страшне приче и мистичну атмосферу са много заврзлама.
„Још од времена када се Алиса стропоштала кроз зечију рупу није било путовања тако величанствено необичног и застрашујућег… Прођите кроз врата и вероваћете у љубав, магију и снагу добра и зла.“УСА Тодаy

Ричард Бах „Галеб Џонатан Ливингстон”
Прича о Галебу Џонатану, врло независној птици која се усудила да се супротстави старијима и да пожели нешто више од обичног преживљавања, објављена је први пут 1970. године и од тада је доживела безброј издања и освојила милионе читалаца широм света. Ова књижица о неустрашивој птици која се није бојала да буде различита, учи нас да имамо моћ да се променимо уз помоћ снаге наших мисли. Галеба Џонатана, једноставан и празан живот какав су водили галебови у Јату, није могао да задовољи. Живети само да би ловио храну коју рибари бацају као мамце, за њега је било понижавајуће и недостојно. Он је желео много више – желео је да лети из задовољства. Упорност са којом Галеб вежба да сваког дана лети све боље и брже од других, његова чежња за савршенством, сваки пут нас изнова осваја и задивљује, и подстиче (или буди) у нама жељу за сопственим напредовањем.

Ана Франк „Дневник Ане Франк”
Након што је Немачка окупирала Холандију, Ана Франк је са породицом живела у тајном склоништу, које је назвала „Уточиште” место где се њена породица сакрила и где је била приморана да угуши готово све своје тинејџерске потребе. У свом дневнику, Ана бележи догађаје, стрепње, проблеме станара Уточишта и приказује какве добре и лоше особине људи долазе до изражаја у оваквим ситуацијама. Ово је потресна прича о трагично прекинутом детињству, која кроз призму невине јеврејске девојчице верно приказује ужасе нацистичког режима тог времена.

Џером Дејвид Селинџер „Ловац у житу”
Иако објављена 1951. године, књига и данас изазива многе контроверзе, посебно у Сједињеним Америчким Државама, где је била 13. по реду највише оспораваних књига у прошлом веку, према Удружењу Америчких Књижара (АЛА= Америцан Либрарy Ассоциатион). Њен протагонист, Холден Цаулфиелд, постао је тинејџерском иконом гнева и љутње.
У књизи, 17-годишњи Холден Цаулфиелд препричава своја искуства из претходне године свога живота (када је имао 16 година). Холден је избачен из приватне средње школе коју је похађао, након што је пао из свих предмета осим енглеског језика. Холден одлази у Њујорк, планира да проведе пар дана у граду пре него што оде кући и обавести родитеље. Роман је писан у првом лицу, Холден нам прича како је провео та три дана у Њујорку.

Данило Киш „Рани јади”
Приче великог писца, модерног класика српске књижевности, о одрастању и детињству.
Приче за децу и осетљиве.
Књига за лектиру и за уживање.
“Рани јади су лирски. Приче су сачињене од призора из мојег детињства, слика које нису могле да нађу место у роману Башта, пепео. Свака прича је готово песма у прози. Рани јади су кратке приче, свет виђен очима детета.”
Данило Киш (1984)

ПРЕПОРУКЕ ВРШЊАКА
Александар Романович Бељајев „Последњи човек Атландиде” Богати пензионисани ратни трговац, господин Соли одлучује да финансира потрагу за Атлантидом . Пролазиле су године и новац је нестајао брже него што је очекивао. Јавност се дивила Солију и бодрила га, а затим га је прозвала лудаком. На прагу одустајања, професор Ларисон, Солијев савезник, ипак успева да га убеди да наставе. Атлантида је пронађена. Могли бисмо рећи да роман тек почиње. У другом делу говори се о самој Атлантиди и њеним становницима,о цару Атану-Атагуерагану који жели да застраши све владаре потчињене Атлантиди и покаже им њену моћ као и о подмуклим свештеницима који чувају велику тајну чије разоткривање би их коштало главе. Такође, ово је прича о забрањеној љубави између принцезе Сел и роба, Адиширне-Гуанча…

Видећете и сами, ово је прича о Атлантиди, растрзаној између племства и робова, прича о моћној природи која је послала јаке ветрове, олују, таласе, ерупције вулкана и појачала земљотресе. Покушаји бекства били су застрашујући, многи су остављени у рушевинама, а оне који су кренули чекао је дуг и опасан пут кроз узбуркане таласе. Само је један човек преживео и стигао до Европе која је још увек живела у каменом добу, последњи Атлант.
Јухане Тидел „Извините што бих да ме неко воли”
Главна јунакиња овог романа је једна ни по чему посебна седамнаестогодишњакиња. Не свира ни у каквим бенду, не уме да црта нити је млада нада у шаху. Њени родитељи нису разведени, немају проблем са алкохолом и нико кога воли није умро. Нора Јунасон мисли да ће после матуре ситним, мрављим корацима лутати око света, али да вероватно неће стићи далеко. Наравно да о свом изгледу нема неко похвално мишљење, и много размишља о многим стварима о којима не жели да размишља…
Мелина Маркета „Спасавање Франческе”
Франческа је кренула у „Свети Себастијан”. То је претежно мушка гимназија која се налази у центру града и која је први пут откако постоји отворила врата за девојке у једанаестом разреду. У Франческиној старој школи, постоји само десет разреда и већина њених другарица сада иде у вишу гимназију, али Франческина мама то није хтела да допусти јер, како каже, девојчице из те школе излазе са ограниченим могућностима. „Свети Себастијан” има одвојен ве-це, све остало је мушко Седамсто педесет момака и тридесет девојака? Али, у стварности, то је као да живиш у огромном акваријуму или да не постојиш. Осим тога, мораш да стекнеш потпуно нове пријатеље након што си четири године живела у удобном малом скло