Prva ,,Čajanka u šest” održana je 30. oktobra.
Pozvani su bili svi sugrađani koji su bili voljni da upoznaju nove ljude, da čuju nešto novo, podsete se nekih književnih dela i pridruže nam se u razgovorima i diskusijama povodom interesantnih tema.
Naša ideja je da se u narednim mesecima sastajemo jednom mesečno u prijatnoj atmosferi i uz čaj i poslastice razgovaramo i razmenjujemo različite stavove i iskustva, da saslušamo interesantne priče i da osluškujemo jedni druge, da sa naših okupljanja izađemo okrepljeni lepim iskustvima i pozitivnom energijom.
Za prvi susret tema nam je bila opširna, ali lepa: ,,Žena u književnosti, društvu, porodici, kroz istoriju“. Svi smo bili domaćini i svi smo bili gosti, jer se većina prisutnih uključila u razgovor, razmenu mišljenja i stavova. Čitane su pesme, čitani su emotivni odlomci romana i razgovor je tekao svojim prirodnim putem.
Program ,,Čajanke“ vodila je Vanja Jekić.
Između ostalih, gošće sa kojima smo razgovarali na ovu temu su bile: Aleksandra Mihajlović, književnica i profesorka dva popularna romana u kojima jedan od segmenata čini pitanje identiteta žene: ,,Kroz prstohvat cimeta“ i ,,Zapričavanje, zavaravanje, zavirivanje“ i ,,Sofijinih mudrolija sa Markom Kraljevićem“, Monika Husar (,,KomunikArt“) koja se, između ostalog bavi promocijom i afirmacijom kulturnih događaja i koja je iznela iskustva i probleme sa kojima se žene danas susreću, a o kojima nismo dovoljno informisani, zatim, Tanja Plevnik, pesnikinja i profesorka, gošća iz Slovenije, kao i svi vi koji ste se odazovali našem našem pozivu. Prisutne je dotakla interpretacija jednog odlomka romana ,,Kad su cvetale tikve“ u izvođenju Snežane Nikolić, profesorke književnosti u penziji. Oduševljenje prisutnih su izazvali stihovi pesme ,,Utorak“ Aleksandre Mihajlović, zatim, pesme Tatjane Plevnik koja je sve prisutne očarala dikcijom glasa, vedrim duhom i lepotom svojih stihova. Takođe, književnica Nada Malek je upriličila veče svojom jednom pesmom, a svi ostali dali su smisao našem okupljanju svojim komenratima i zapažanjima. Čajanka je podržana i od strane direktora.
U knjizi utisaka zabeležene su reči pohvale i pozitivnih komantara sa prve ,,Čajanke u 18 h“. Ostalo je mnoštvo otvorenih tema i pitanja o kojima ćemo razgovarati i sledećeg meseca.
Pozivamo vas da zapratite stranicu ,,Čajanka u 18 h“ i da nam pišete u komentarima koja tema bi bila interesantna za sledeći susret, a mi ćemo vas obavestiti o temi i datumu sledeće ,,Čajanke u 18 h